Toimintaa aprillipäivänä

Tänään pidettiin ensimmäinen palaveri laadullisen tutkimuksen kurssin järjestelyistä. Kurssi alkaa vasta helmikuussa, mutta osa porukasta näyttää olevan todella innokkaita ja halusivat aloittaa suunnittelun jo nyt.

Minun osuuteni tulee käsittelemään toimintatutkimusta. Kuin tilauksesta luentoni on aprillipäivänä. Kurssista tulee todella haastava. Meillä ei ole tähän asti ollut kunnollista tutkimuksentekemisen kurssia. Nyt tilannetta yritetään ainakin vähitellen korjata. Tälle lukuvuodelle muutimme kvali-kurssia monimuotoisempaan suuntaan. Tarkoituksena on saada luotua opiskelijoille ymmärrys siitä, ettei ole vain yhtä laadullista tutkimusta ja ettei laadullinen korvaa määrällistä eikä toisinpäin.

Jatkossa meille tulee myös uusi määrällisen tutkimuksen kurssi, joka korvaa vanhan tilastotieteen. Tosi hyvä, sillä tilastotieteiden kurssit ovat olleet kovin irrallisia tutkimuksesta. Toivottavasti näiden uusien kurssien myötä myös opiskelijoiden tutkimusvalmiudet parantuvat. Sitten ei enää tarvitsisi käyttää kandiseminaarin ensimmäisiä kertoa selittämään, mikä on tutkimus ja miten se tehdään.

En ole vielä pahemmin miettinyt, miten rakennan toimintatutkimuksen ympärille yhden luentokerran. Todennäköisesti kerron ensin, mitä toimintatutkimus on ja millaisia erilaisia lähestymistapoja siihen on erityisesti liiketaloustieteissä. Sitten pitäisi kertoa tutkimusprosessista ja erityisesti painottaa tutkijan omaa reflektointia koko toimintatutkimusprosessin ajan. Seuraavaksi pitää kertoa jotain analysoinnista ja lopuksi kirjoittamisesta. Näin seuraisin melko hyvin käyttämämme kirjan kappaleen rakennetta. Noh, tätä ehtii onneksi miettiä.

Tällä hetkellä tuntuu, että luentoni tärkein anti tulee olemaan se, että tutkija oppisi toimintatutkimusta tehdessään pohtimaan jatkuvasti omia toimiaan ja niiden vaikutusta tutkimukseen ja tutkittavaan ilmiöön sekä niihin henkilöihin, jotka osallistuvat tutkimukseen/toimintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *