Blogit ja opet

On turha kirjoittaa vinkkejä bloggaamiseen, koska netti on sellaisia jo nyt pullollaan. Tiivistetysti bloggaamisen peruskivi on muurattu seuraaviin teeseihin:

 1. Mieti, kenelle kirjoitat ja mitä.
 2. Kirjoita säännöllisesti. Lyhyempikin viesti riittää.
 3. Lue ja kommentoi toisten blogeja.
 4. Listaa blogisi esimerkiksi Blogilistalle.
 5. Linkity muihin sivuihin linkeillä.
 6. Käytä otsikkomuotoiluja ja avainsanoja.

Blogin perustaminen

Ehkä tuorein kotimainen artikkeli blogin perustamisesta löytyy Vempaimia.net-sivustolta. Siellä Mika Latvala vertailee kattavasti ilmaispalveluja ja ilmaisia mutta maksullisen webhotellin vaativia palveluita.

Melko kattava ohjekirjasto löytyy myös Rauli Haverisen ylläpitämältä Helsingin yliopiston opetusteknologiakeskuksen sivulta.

Ilmaiset blogipalvelut

Ilmaisia blogipalveluita ovat esimerkiksi
Vuodatus.net
Blogit.fi
Blogimaa.com
Blogeja.com.

Osa näistä palveluista perustuu maailmalla suosittuun WordrPess.com-blogipalveluun, jonne voi myös suoraan perustaa oman bloginsa. WordPress.com-blogin perustamiseen saa ohjeita Verkko-opas.fi-sivustolta.

Helposti alkuun

Ilmaiset blogipalvelut ovat hyvä tapa kokeilla bloggaamista. Ilmaispalvelun käyttäminen on helppoa ja usein termit on jo valmiiksi käännetty suomen kielelle. Samalla voi testata, innostuuko sittenkään bloggaamisesta, sillä siihen voi kulua yllättävän paljon aikaa.

Osa bloggaajista kokee, että ilmaispalvelujen yleinen osoiterakenne www.omablogini.palveluntarjoaja.net johtaa lukijat harhaan ja on hankala muistaa. Aina kun jotain tarjotaan ilmaiseksi, on säästetty jostakin. Ilmaisblogien kohdalla säästöä on haettu karsimalla blogien muokkausmahdollisuuksia. Esimerkiksi Googlen Blogger-palvelussa, jossa yksittäisten sivujen osoiterakenne on yleensä bloginnimi.blogspot.com, kaikki blogit näyttävät enemmän ja vähemmän samanlaisilta.

Ulkoasun muokkaus

Kuitenkin myös ilmaisblogeja voi muokata jonkin verran. Esimerkiksi juuri Bloggeriin on saatavilla ilmaisia teemoja, joita vaihtamalla ulkoasua voi muokata. Ohjeita ja linkkivinkkejä löytyy esimerkiksi Rahasta-blogista.

WordPress.comin teemavalikoima on aivan omaa luokkaansa. Netistä löytyy lukuisia ilmaisia teemoja ja yksityiskohtaisia maksullisia teemoja, ja todellinen taituri voi tehdä sellaisen myös itse.

Voit tehdä blogistasi persoonallisen ulkoasultaan, kun lisäät siihen kuvia tai videota tai esimerkiksi pieniä vimpaimia, widgettejä. Luettelon vimpaimista suomenkielellä löydät Vinkkiverkosta ja muita vinkkejä WordPress-blogiin esimerkiksi blogiohjeista.

Blogikohtaiset ohjeet löytyvät yleensä kunkin blogin ohjausnäkymästä.

Kirjoittaminen on haasteellista

Blogikirjoittaminen on hauskaa mutta haastavaa. Yleisösi voi olla koko suomenkielinen maailma, ja blogiteksteistä jää muistijälki jälkipolville, vaikka poistaisit blogisi myöhemmin. Siksi kannattaa miettiä, mitä kirjoittaa, kenelle tekstinsä suuntaa ja millaisen kuvan tekstisi antaa sinusta.

Kaikkea ei kannata laittaa samaan blogiin. Lukijankin kannalta voi olla hyvä ajatus jakaa tekstit ammatilliseen blogiin ja henkilökohtaiseen blogiin.

Hpguru.net opastaa sinut kirjoittamisen alkuun ja Blogikirjoittamisen muoto-oppaasta löydät hyviä vinkkejä tekstin muotoiluun. Ei varmaankaan tarvitse erikseen muistuttaa, mutta joskus on syytä kiinnittää huomiota oikeinkirjoitukseen.

Ajatuksia blogikirjoittamisen ihanuudesta ja kurjuudesta löytyy myös Love-hankkeen blogista

Mikroblogit

Twitter on ylivoimaisesti suosituin mikroblogi. Yleensä mikroblogiviestin tai viserryksen, kuten Twitterissä sanotaan, maksimimitta on 140 merkkiä, mutta Adocussa joudut viestittämään vain yhdellä sanalla!

Tuija Aalto on kirjoittanut Tuhat sanaa -blogiinsa lyhyen oppimäärän Twitteristä.

Mikroblogeissa on aiemmin lähetetty tilapäivityksiä Facebook-tyyliin ”Täällä ollaan VESO-päivässä Pieksämäellä”, mutta nykyisin mikrobloggaus on saanut yhä enemmän ammatillisia piirteitä.

Erityisen ammatillinen ja kotimainen palvelu on Qaiku, jossa keskustelu pyörii usein sosiaalisen median ja teknologian ympärillä. Tosin Qaiku on paljon muutakin kuin mikroblogi.

Opetusalaa läheltä liippaavia Twitterin käyttäjiä ovat OpetusTV, opetusministeri Hanna Virkkunen, Turun Iltalukio ja monia muita löytyy esimerkiksi Oskari Uotisen kokoamalta Koulut-listalta.

Twitterin hyödyntäminen opetuksessa on vielä alkuvaiheessa. Englanninkielinen ReadWriteWeb raportoi yhden opettajan käyttökokemuksista.

Jos haluat löytää mikroblogivietejä tietystä teemasta, voit hakea niitä ruotsalaisen Twingly-palvelun avulla.

Mietintämyssyyn

Kuinka blogeja voi käyttää opetuksessa? Lue myös Jere Majavan teksti blogien hyödyntämisestä vuodelta 2006. Onko mikään muuttunut?

Voiko kurssiblogi tai luokan blogi olla julkinen? Aihetta käsittelee esimerkiksi Mikko Ilola TKY:n sihteeristöblogissa.

Opettajablogeja

Blogger/Blogspot -blogit
ReksiVerkonPauloissa
Hellström: pedagogiikkaa ja koulupolitiikkaa II
Jarin blogi
Hikotusta… …sivumerkkejä

Sosiaalinen media oppimisen tukena -yhteisön blogit
Blogilistan opetus-blogit

Kurssi- ja projektiblogeja

Opetus, ohjaus, oppiminen
DevelOpe
eAineistot oppimisen resurssi
Love-hanke

Koulujen blogeja ja verkkolehtiä

Laitilan lukion lehti
Rahulan koulun blogi
Punkalaitumen koulun blogi

Yhteisbloggaminen
Suometar-blogissa käännetään Suomettaren artikkeleita nykysuomelle.
Kirjoittajatreffit – asiapitoinen yhteisblogi kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta

3 vastausta artikkeliin “Blogit ja opet”

 1. ”Osa näistä palveluista perustuu maailmalla suosittuun WordrPess.com-blogipalveluun —
  WordPress.comin teemavalikoima on aivan omaa luokkaansa. Netistä löytyy lukuisia ilmaisia teemoja ja yksityiskohtaisia maksullisia teemoja, ja todellinen taituri voi tehdä sellaisen myös itse.”

  Nyt on hieman väärin sanottu.

  WordPress(.ORG) on julkaisuohjelmisto, minkä voi ilmaiseksi ladata. Tätä ohjelmistoa käytetään monissa ilmaispalveluissa. (Sen voi kuka tahansa itse asentaa omille sivuilleen ilmaiseksi, jolloin sitä voi tietenkin muokata aivan miten itse haluaa.)

  WordPress.com on taas palvelu, jossa voi luoda valmiiksi asennetun – WordPressin voimalla – toimivan blogin. Siellä valmiita ulkoasuja on jonkin verran, mutta niitä ei voi muokkailla (paitsi CSS-koodia maksua vastaan).

  ”Osa bloggaajista kokee, että ilmaispalvelujen yleinen osoiterakenne http://www.omablogini.palveluntarjoaja.net johtaa lukijat harhaan ja on hankala muistaa.”

  Bloggerissa ja WP.comissaa on mahdollista käyttää omaakin domainia.

 2. Kiitos korjauksista ja tarkennuksista. Ne ovat varmasti paikallaan.

  Kirjoitin viestin ihan liian kiireessä muistilistaksi peruskoulun opettajille, joille kävin puhumassa Veso-päivässä Pieksämäellä. Joissakin asioissa ”oikaisin”, etten sekoittaisi vasta-alkajia, mutta kokeneemmille korjauksesi ovat takuulla kullanarvoisia.

  WordPress.comiin toki saa oman domainin. Tämäkin blogi on kirjoitettu wp:llä, vaikka palo-oja.fi onkin.

  Kiitos vielä kerran kommentistasi.

 3. Haluaisin korjata ensimmäistä kommentoijaa hiukan. www ei ole pakollinen lisä ilmaispalveluissa. Henk.koht. ärsyttää ihmisten ylenpalttinen www-änkeäminen kaikkiin turhiin paikkoihin. Nuo osoitteet siis toimivat tunnus.palvelu.com yhtä hyvin kuin http://www.tunnus.palvelu.com. Itse käyttäisin kuitenkin ensimmäistä.

  Minulla on aina ollut tarve saada oma domain ja tästä syystä käytän bloggaamiseen WordPress-softaa omalla palvelimella. WP on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista sisällönhallintasoftista, sillä voi bloggailla ja tehdä kunnon verkkosivustoja. Erittäin hyvin tuettu, paljon lisäosia ja teemoja.

  Ilmaisista palveluista suosittelisin Googlen tarjoamaa Bloggeria, koska siihen on paljon neuvoja ja ulkoasuja netissä.

  En ymmärrä miksi http://www.tunnus.palvelu.com johtaisi lukijaa harhaan. Se on yhtä selkeä osoite kuin mikä tahansa muukin. Jos sisältö on hyvää, niin lukijat käyttävät kirjanmerkkejä tai rss-syötteenlukijaa sivuston seuraamiseen, joten osoitetta ei pahemmin tule sen jälkeen enää katsottua.

  Henk.koht. ei ole kovin hyviä kokemuksia Blogilistasta, mutta kaiketi se joskus voi tuoda uusia lukijoita. Tietääkseni minulle sieltä ei ole monia lukijoita tullut vaikka pidän muutamaa erilaista blogia.

  Mutta mutta, pitemmittä puheitta kiitän hyvästä kirjoituksesta. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *