Geokätkentä ja matkailuliiketoiminta

Ilkka geokätkölläGeokätkentä ei ole uusi harrastus, mutta silti sen liiketoiminnallinen hyödyntäminen on alkutekijöissä meillä ja muualla. Hyviä esimerkkejä amatööri aarteenetsijöiden tulouttamisesta jo löytyy, mutta suomalaisilla olisi vielä opittavaa. Potentiaalia olisi, sillä tähän päivään mennessä maailmalla on yli 1,1 miljoonaa virallista geokätköä ja neljästä viiteen miljoonaa virallista lajin harrastajaa. Suomalaisen geocache.fi-sivuston mukaan suomalaisia kätköilijöitä on jo 2 460. Suomen ensimmäinen geokätkö, Sun Gear, piilotettiin Keravalle jo syksyllä 2000.

Virtuaalinen matkaopas

Matkailun näkökulmasta geokätkö on halpa opas, joka saa ihmiset pysähtymään heille vielä tuntemattomille matkakohteille. Mikäli kätkössä on harrastuksen kannalta arvokas, mutta vain muutaman euron arvoinen, travelbugi tai geokolikko, ovat harrastajat valmiita näkemään vähän vaivaakin kätkön löytämiseksi.

Kätköjen tekijöille pitäisikin antaa kansallinen tunnustus matkailun edistämisestä. He ovat vapaasta tahdostaan kätkenneet pieniä pakasterasioita tai muita purkkeja paikoille, joita itse pitävät pysähtymisen ja näkemisen arvoisina. Usein kätkö on tehty tutuille seuduille, joita halutaan esitellä muillekin. Toinen tapa on piilottaa kätkö säännöllisin väliajoin ruuhkaisten teiden varsille. Automatkasta saa paljon enemmän irti, kun pysähtelee muutaman kymmenen kilometrin välein haukkaamaan happea, nauttimaan Suomen kauniista luonnosta ja etsimään koko perheen voimin salaperäistä aarretta. Vapaaehtoisvoimin on myös geokätkötetty Suomen kansallismaisemat.

Olen itsekin pysähtynyt moniin sellaisiin kohteisiin, joiden ohi olen ajanut jo monta vuotta. Etsimisen ilo ja löytämisen riemu ovat siis johtaneet minutkin tutustumaan uudelleen niin oman synnyinkuntani ihmeisiin, mutta myös tuttujen siirtymäreittien upeisiin maisemakohteisiin.

Suut makiaks ja matka jatkuu

Suomessa on 14 400 geokätköä. Matkailuyrityksen kannattaisi ehkä vilkaista, sattuuko myös oman yrityksen läheltä (kirjoita kunta ja klikkaa ”kartalla” tai ”listauksena”) löytymään geokätkö, joka johdattaisi potentiaalisia asiakkaita omille kulmille. Toinen tapa on tietenkin seurata, liikkuuko alueella epämääräistä väkeä navigaattoreiden, puhelinten ja muiden gps-laitteiden kanssa, ja päätyvätkö nämä epämääräiset liikkujat lopulta kaikki samaan paikkaan. Onpa lyhyen geokätköilyhistoriani aikana sattunut niinkin, että yrittäjä epäili porukan kulkevan huumekätköllä. Ystävällinen poliisi loggasi kätkön ja yrittäjä huokaisi helpotuksesta. Sekin turha hälytys tosin olisi vältetty, jos yrittäjä olisi ottanut asian puheeksi näiden hiippailijoiden kanssa tai käynyt vilkaisemassa mahdolliset kätköpaikat.

Hälytys potentiaalisista asiakkaista

Geokätköilyyn tutustuminen ei maksa mitään, ja pienellä summalla yritys voi saada myös sähköpostiinsa ilmoituksen joka kerta, kun tietyllä kätköllä on tehty loggaus eli siellä on joku käynyt. Nykyisin, kun yhä useammalla on älypuhelin, loggaukset tehdään heti kätköllä eikä vasta kotona, joten sähköpostitiedonanto voi hyvinkin tarkoittaa, että asiakas juuri sillä hetkellä seisoo pihalla. Ehkäpä hän kaipaa virvoketta, ehkä vinkkejä seuraavista mielenkiintoisista kätköistä tai haluaa muuten vain keskustella.

Matkailuyrittäjälle läheinen kätkö voi olla erinomainen tapa houkutella asiakkaita, ja siksi geokätkön voisi tehdä myös itse. Ainakin pienemmillä paikkakunnilla, joilla ei ole kansallisia täyden palvelun huoltamoketjuja eikä vilkasta läpikulkuliikennettä, geokätkö voisi olla oiva keino ohjata osa turistivirrasta omiksi asiakkaiksi.

Koko perheen harrastus

Geokätkentää voivat harrastaa kaiken ikäiset, ja usein liikkeellä on koko perhe. Perheille ja liikunnasta tai ulkoilusta kiinnostuneille geokätkentä tarjoaa täysin uudenlaisen virikkeen. Esimerkiksi jotkut amerikkalaisista kansallispuistoista ovat alkaneet vuokrata päivähintaan GPS-laitteita asiakkailleen, jotta nämä voivat etsiä puistoon piilotetut kätköt samalla, kun tutustuvat puistoon. Toisissa paikoissa GPS:n kylkeen saa vielä eväät ja vaellusvarusteet. Miksi ei siis meilläkin kokeiltaisi samaa?

Geokätköjä etsiessä on mahdollista luoda uudenlainen matkailukokemus. Esimerkiksi uuteen maahan on mukava tapa tutustua geokätköltä toiseen siirtyen. Paitsi että voit etsiä geokätkön Angkor Watista Kambotsasta tai Louvren liepeiltä Ranskasta, sellaisia voit poimia ainakin neljä Kuusamon karhunkierroksella.

Brändin rakentamista geokätkennällä

Geokätkentä sopisi erinomaisesti myös brändinrakennukseen. Jeep lienee ensimmäinen geomobiili, joka on laittanut liikkeelle omat travel buginsa ja niiden löytäjistä joku onnellinen voittaa Jeepin itselleen. Geokätkentä on yksi myyntivaltti myös navigaattoreille. Ainakin Garmin takaa, että kätköt löytyvät kesälomareissulla oudompienkin kyläteiden varrelta.

Geokolikoiden ja travel bugien laskeminen liikkeelle on ilmaista mainosta myös esimerkiksi yhdistyksille. Tällä hetkellä kansainväliseltä geokätkentä-sivulta löytyy esimerkiksi maailman diabetes -päivän kolikkotempaus, jolla haluttiin ihmisten kiinnittävän huomiota tautiin, jota sairastaa yli 250 miljoonaa ihmistä ympäri maailman.

Olen etsinyt kätköjä vasta muutaman viikon, ja tähän saakka olen törmännyt vain Oulu Radion ja FST:n Buuklubbenin travelbugeihin. Onneksi maailmalla on varmasti muitakin suomalaisten yritysten tai yhteisöjen travelbugeja. Niiden etsintä jatkuu – kätköltä kätkölle.

3 vastausta artikkeliin “Geokätkentä ja matkailuliiketoiminta”

 1. Ainakin Porissa on suunnitelmia geokätköilyn hyödyntämisestä matkailureitin yhteydessä. Hankkeen toteuttaja on Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisematutkimuksen koulutusohjelma. Jotain raporttia löytyy täältä:
  http://www.hum.utu.fi/oppiaineet/satakunta/tutkimus_ja_jatko-opiskelu/projektit/Matkailutiehanke.html

  Ja Pirita Ihamäki Tampereen teknillisestä yliopistosta on valmistelemassa väitöskirjaa geokätköilystä ja matkailusta. Hänhän teki aiheesta gradun joitain vuosia sitten ja on toiminut varsin väsymättömänä geokätköilyn ilosanoman levittäjänä. http://www.cs.tut.fi/ihte/henkilosto.shtml

 2. Entäs se geokätköily, joksi harrastusta kätkentää useammin kutsutaan? 🙂 Harrastuksen kaupallistamista vastaan sotivat Geocaching.comin laatimat säännöt, joita tosin Suomessa ainakin kierretään. Esimerkiksi näitä ABC semen mukaan nimettyjä kätköjä ei saisi julkaista. Toinen näkökulma kaupallisuutta ja harrastuksen yleistymistä vastaan on se, että osa kohteista on sijainneissa, joissa ei toivota tuhansien vierailijoiden käyvän. Ihmiset, jotka eivät ole tutustuneet harrastukseen kunnolla saattavat myös vahingossa tuhota kätköjä. Mutta huoli pois, saman idean voi hyödyntää sotkematta olemassa olevia kätköjä siihen 🙂

 3. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joista toistaiseksi Kielitoimiston suosikki on täsmällisempi geokätkentä:)

  Geokätkennän tai -kätköilyn kaupallisuus puhututtaa monissa piireissä. Vaikka Geocaching.comin taustayritys Groundspeak kieltää esimerkiksi kaupalliset linkit kätkökuvauksista, kätkökuvauksissa käytetyistä attribuuteista kyllä löytyy mahdollisuus ilmoittaa kätkön läheisyydessä olevasta kioskista tai esimerkiksi polttoaineenjakelusta. On pikkuisen erikoista, että kätköilijöiden virkistykseksi ei saisi kirjoittaa kätkökuvaukseen, että lokkauksen jälkeen lähistöltä löytyy myös virvokkeita myyvä pikkupuoti tai parjattu ABC-ketju, kun sen saman saa ilmaista pienellä logolla kuvauksen yhteydessä. Groundspeak julkaisee myös säännöllisesti sponsoroituja kilpailuja, joissa kätköilijät laitetaan etsimään esimerkiksi kiertoon laitettuja yritysten geokolikoita.

  Groundspeakin geocaching.com tai sen muut harrastusta tukevat työkalut eivät tietenkään ole ainoita vaihtoehtoja harrastaa geokätkentää. Niin oudolta kuin se minusta tuntuukin, jotkut kätköilijät eivät käytä harrastuksessaan nettiä mihinkään muuhun kuin uusien kätkökoordinaattien etsimiseen. He eivät siis edes lokkaa nettiin sitä, että löysivät kätkön – joku suomalaisella keskustelupalstalla väitti jättävänsä myös lokikirjamerkinnät kätköpurkilla tekemättä!

  Meitä geokätköilijöitä on moneen junaan. Juuri nyt suomalaisella geocache.fi-keskustelupalstalla pohditaan sitä, miten aiemmin niin kiva harrastus on saanut ikäviä piirteitä, kun jotkut kätköilijät kilpailevat FTF-merkinnöistä, löydettyjen kätköjen määrästä ja siinä sivussa aiheuttavat geoeroosiota ja kirjoittavatkin liian lyhyesti lokimerkinnät vaivalla laadittuihin kätkökuvauksiin. Minä aion jatkaa sekä lyhyitä että pitkiä lokkauksia, yritän löytää tälle vuodelle vielä muutamia kymmeniä kätköjä ja piilotan purkkeja mielenkiintoisiin paikkoihin. Niiden ”liian lyhyiden” kätkökuvaustenkin taustalla on usein se syy, ettei kosketusnäytöllisellä puhelimella viitsi kirjoittaa pitkiä merkintöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *