Näkymätöntä työtä

Suurin osa väitöskirjaprosessista on näkymätöntä työtä. Työtä, joka vie hurjasti aikaa, ja jonka tuloksia on vaikea hahmottaa työn tekemisen hetkellä. Yksi näistä inhottavista töistä on haastattelujen litterointi, mutta en nyt tarkoita sitä vaan julkaisujen seuraamista.

Koko aamupäivän olen kahlannut suurimpien akateemisten lehtitalojen julkaisulistoja ja yrittänyt poimia listoilta minua kiinnostavat julkaisut. Työni helpottuu jatkossa oleellisesti, kun kaikista tärkeistä julkaisuista tulee jonkinlainen häly, kun uusi numero ilmestyy. Suurin osa lähettää vielä sähköpostia, mutta yritin siirtää kaikki hälypostit gmailiin, etteivät ne turhaan kuormittaisi yliopiston osoitetta.

Olen tullut riippuvaiseksi iGooglen sivustosta, jolle olen kerännyt uutispalveluita, viihdettä ja nyt myös tutkimukseen liittyviä juttuja omille välilehdilleen. Tutkimusvälilehti on vielä kovin puutteellinen, mutta erityisesti etusivusta on tullut toimiva kokonaisuus ja huomaan tsekkaavani uudet jutut monta kertaa päivässä. Aina kun työ ahdistaa, käyn tekemässä sudokun tai pelaamassa mindmasteria pari erää viihdesivulla. Jospa tutkimussivukin kehittyisi yhtä addiktiiviseksi.

Päätä särkee edelleen. Kohta on lähdettävä yliopistolle tulostamaan eilen kirjoittamani Liikesivistysrahaston muutoshakemus. Se pitää saada äkkiä postiin, sillä LSR:n maksatuspäivä on kuukauden viimeinen päivä ja parasta olisi, jos saisin rahat tililleni jo ennen Uuden-Seelannin matkaa. Pitää liittää maksatusohjelma ehdollisena hakemukseen. Jos suostuvat muuttamaan rahoituksen kohdetta, voivat samalla laittaa rahat maksuun.

Päänsärky voi johtua siitäkin, että tein eilen 30Boxiin – tämä taivutus on sitten omani, koska 30Boxesiin kuulostaa tyhmältä – tehtävälistan. Huomasin, että olen luvannut reagoida ainakin kolmeen eri paperiin, jotka ovat edelleen lukematta ja että tälle syksylle pitää raapia kokoon paitsi lukuseminaaripaperi, myös EBRF:n konferenssipaperi ja EMAC:in viisisivuinen abstrakti.

Tälle kuulle tulee vielä seitsemän MAR-harjoitustyötä arvioitavaksi. Ensi kuussa pitää arvioida 15 HTM-kurssin portfoliota ja järjestää ryhmille tenttikuulustelut eikä siinä vielä kaikki. Yhtäkkiä tajuntaan iski myös se, että HTM-kurssin kirjatentti lähestyy. Se on jo 2.11. ja kysymykset on vielä miettimättä. 

Annoin viime vuonna 30 kysymyksen patteriston etukäteen auttamaan tenttiin lukemista. Valikoin tentteihin 3 kysymystä tuosta patteristosta. Homma toimi ihan kivasti, mutta suunnittelin, että muokkaan kysymyksiä vähän tälle vuodelle. Nyt ei ehdi tehdä mitään muokkauksia vaan on pakko mennä vanhoilla kysymyksillä. Täytyy muistaa lähettää tenttikysymykset myös Joensuuhun. Siellä eivät halua esittää niitä etukäteen opiskelijoille, mikä aiheuttaa tottakai sen, että minun täytyy arvioida Joensuun tentit eri kriteereillä kuin kuopiolaisten tentit. Olisihan se kohtuutonta vaatia yhtä kriittisiä tenttivastauksia niiltä, jotka eivät ole voineet syventyä kysymyksiin etukäteen.

En kuitenkaan halua luopua etukäteen annettavista tehtävistä, sillä ne tuntuvat ohjaavan tenttiin lukemista tosi hyvin. Ennen opiskelijat pänttäsivät tenttikirjat kaaliinsa viimeisellä viikolla ja vastauksista tuli kovin pintapuolisia. Nyt kysymykset pakottavat käyttämään omaa järkeä ja yhdistämään eri kirjoista saatuja tietoja. Lähes kaikki kysymykseni sisältävät myös jonkinlaisen soveltavan osion, sillä mitä järkeä on kysellä nippelitietoa suoraan kirjan sivulta X, kun sen voi käydä tarkastamassa joka kerta tietoa tarvitessaan suoraan sieltä sivulta X? Eihän se mittaa osaamista, jos tarkistetaan, onko jokainen löytänyt sivun X ja opetellut siellä lukevan määritelmän tai taulukon tai mikä ikinä onkaan ulkoa.  No joo, mutta tänään on saatava Kampusnettiin viesti siitä, että tenttikysymykset löytyvät moodlesta. Jos ehtisin vielä ennen sählyä käydä ne edes kertaalleen läpi.

26.11. onkin sitten jo MAR-kurssin tentti ja siihen minun pitää antaa kysymys jo ennen Uuden-Seelannin matkaa. Tenttien tarkastus tulee heti matkan jälkeen ja sitten onkin jo tosi kiire ennen joululomaa. Ei ole ihan hauskaa tarkistaa 150-200 tenttipaperia joulukiireissä.

Töihin on siis ryhdyttävä ja unohdettava taas vaihteeksi oma väikkäri.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *