Tilastokeskus tilastotiedon hyödyntämisestä

Tilastokeskuksen tietopalvelujohtaja Heli Mikkelä kertoo Tilastokeskuksen järjestämässä seminaarissa TIlastokeskuksen palveluista. Mikkelä kertoo tilastoista yleisellä tasolla, mitä  tietoa on saatavilla ja mistä tieto löytyy.

Hän sanoo, ettei tiedonetsijän tarvitse tietää, kuka tilaston on tuottanut, sillä pääasia on, että hän löytää etsimänsä tiedon. Tutkijana minulle ei ole samantekevää, kuka tilaston on tuottanut ja miten se on kerätty.

Puheenvuorossa painotetaan mm. metatiedon tärkeyttä. Tilastotaulun ohessa pitäisi olla mukana aina metatieto siitä, miten tilasto on kerätty ja miten käsitteet on määritelty. Hyvä huomio tietovarantoja silmällä pitäen.

Tilastokeskuksen tietolaari verkossa

Mikkelä kehuu Tilastokeskuksen nettisvuja, joille on koottu jopa 100 000 html-sivua. Internetmarkkinoinnin tutkijana en ole ihan vakuuttunut, onko tiedot jäsennelty riittävän selkeästi ja toimiiko haku riittävän tarkasti. Varmaa on, että tietoa on paljon.

Joku yleisöstä heittää Mikkelälle haasteen etsiä julkisista varoista palkatun työvoiman määrä Suomessa. Mikkelä löytää helposti valtion virkamiesten keskipalkan, 3 163 euroa vuonna 2008, mutta ei löydä vastausta esitettyyn kysymykseen.

Olen itsekin eksynyt monta kertaa Tilastokeskuksen sivuille. Vaikka näen tilaston mielessäni ja tiedän, että esimerkiksi verkkokauppoja tehneiden osuus on tarjolla kuvion muodossa, en juuri koskaan onnistu löytämään sitä ensimmäisellä yrityksellä. Nykyisin olen jo oppinut kirjaamaan mielenkiintoiset osoitteet del.icio.us-palveluun.

Yksi vastaus artikkeliin “Tilastokeskus tilastotiedon hyödyntämisestä”

  1. Ikivanha blogimerkintä, mutta tämä on lempiaiheeni. Tilastokeskus kokoaa tilastotietoa veronmaksajien rahoilla ja sen jälkeen se laskuttaa jo kertalleen maksetuista tiedoista suuria summia veronmaksajien rahoilla ylläpidetyiltä laitoksilta. Missä on järki? En tajua.

    Syytä korostaa, että vika ei ole Tilastokeskuskuksen työntekijöissä. He tekevät, mitä laki/asetus määrää ja miten ohjeistus on. Lisäksi omat kokemukseni Tilastokeskuksen työntekijöiden ammattitaidosta ovat positiiviset.

    Vaan voisiko joku tehdä asialle jotain? En nyt viitsisi perustaa tilastotiedon hyödyntäjien omaa puoluetta (vrt. piraatti- ja vedonlyöntipuolueet). Kuka tai mikä on oikea taho?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *